POKLIČITE NAS 02 620 34 00 Email: info@intermed.si

POKLIČITE NAS

Osteoporoza

Osteoporoza je bolezen z zmanjšanjem kakovosti in količine kostnine, ki oslabi kosti, da se zlomijo že pri najmanjših poškodbah ali navadnih obremenitvah. Je izrazito vezana na spol, saj je do trikrat pogostejša pri ženskah kot pri moških. Predstavlja pomemben dejavnik tveganja za zlome, zlasti vretenc, kolkov, zapestij in nadlahtnic.

Obstajata dva tipa osteoporoze:

  • tip I se pojavi pri ženskah po menopavzi, ko se močno zmanjša količina estrogena. Ta proces povzroča redčenje kostnega tkiva. Razvije se v glavnem med 50. in 70. letom starosti. Največkrat so to prelomi kosti v zapestju in hrbtenici.
  • tip II se tipično razvije po 70. letu starosti, ženske so dvakrat bolj dovzetne za to bolezen. Pri tej osteoporozi se stanjša trši zunanji del kosti ter tudi gobasti hrustanec v notranjosti. Največkrat so to prelomi kolka in hrbtenice.

V naši ambulanti opravljamo preiskave v zvezi z odkrivanjem OSTEOPOROZE, ki pa se opravlja samo kot samoplačniška storitev. Preiskava za ugotavljanje mineralne kostne gostote (osteoporoza) se opravlja s slikanjem po DEXA metodi na aparaturi Hologic QDR 4500, katere izvidi so pogoj za možnost predpisa zdravil v primeru odkrite osteoporoze. Preiskava traja le nekaj minut, izvid pa dobite takoj v roke.